Категории
Уеб дизайн

Уеб дизайн услуги

Уеб дизайн, както е това, за какво служи и за какво се използва? Какво е уеб дизайн?

Уеб дизайн е услуга, която е свързана с изработка на така наречени уеб сайтове (сбор от множество уеб страници). Уеб сайтовете могат да бъдат фирмени бизнес сайтове, или лични сайтове, в които лица могат да предстаявт свои хобита, частни услуги или просто да публикуват мнения или свои мисли, както е днес на мода в така наречените блогове.

Уеб дизайна се характериза с използване на съвременни модери софтуерни продукти, използване на компютърни езици като HTML, CSS, JavaScript и други.

HTML е език за форматиране, които се обработва и чете от браузърите (browser), които визуализират уеб страниците по начина, по които са зададени да се визуализират от самия HTML source code.

HTML кода може да форматира текста в страниците, да се определя като одебелен, наклонен, подчертан, да е подравнен в ляво, дясно или да е центриран в средата. Снимковите изображения могат да бъдат освен поставяни на желаните от уеб дизайнера места, могат да бъдат визуализирани с различни размери от оригиналните, като за целта се използват HTML атрибути за така наречените тагове.

Всеки HTML таг има своите атрибути, които носят и дават на браузъра специфична информазия за всеки един елемент от уеб страницата.

CSS е език, които също форматира текста, но има и разширен обхват на влияние на уеб документите. Има възможността да скрива части от страниците, да ги оформя по начин, по които HTML кода не може, но се поддържа от браузърите, както и да включва в себе си елементи, които променят части от уеб страниците, които първоначално са имали стойности по подразбиране. Например фонови изображения, оцветяване на скрол баровете, междуредовото разстояние, разстоянието между буквите и т.н.

JavaScipt не е език за форматиране, а е програмен език, които произлиза от програмния език Java, но е до някъде модифициран, промонен и обогатен с така нареченото DOM дърво, което приложено по подходящ начин може да придаде на една уеб страница уникални функционалности и динамични възможности.

За графиката в уеб сайтовете могат да се използват програмни продукти като Photoshop, CorelDraw, GIMP и др.

Уеб дизайн услугите днес могат да бъдат с различно качество и цена. В България уеб дизайн е сравнително нова услуга. Тук можете да прочетете повече за него и развитието му в Българския Интернет.

Фразата уеб дизайн произлиза от английски език, където оригиналния термин е web design. Много страни по света използват оригиналната фраза за описанието на услугата и разпространението и сред Интернет потребителите и клиентите.

От John Michael Anderson

Project Management Journalist

2 replies on “Уеб дизайн услуги”

Вашият коментар